Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

 Η Ελλάδα εξετάζει τη στάση της για τη Λιβύη
















Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα.» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Λιβύης. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ωστόσο ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι πρώτα η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας μιλώντας στη ΝΕΤ FM εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό είχε η Αλέκα Παπαρήγα στην οποία ζήτησε η Ελλάδα να μην συμμετέχει και να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση "να μην εμπλέξει την Ελλάδα σε πολεμικές περιπέτειες".

Με πρόσκληση του Νικολά Σαρκοζί εκτάκτως το Σάββατο στο Παρίσι ο πρωθυπουργός

Στο Παρίσι μεταβαίνει, εκτάκτως, αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Η πρωτοβουλία για τη σύνοδο ανήκει στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Ο Κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα στις 10.30 πμ, ενώ νωρίτερα στις 9 το πρωί (αντί για τις 10 πμ, που είχε αρχικά ανακοινωθεί) θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα έχει επίσης ως αντικείμενο τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Τηλεφωνική Επικοινωνια Πρωθυπουργού με τονΤούρκο και τον Λίβυο ομολογό του

Τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις εξελίξεις στο ζήτημα της Λιβύης, είχε σήμερα με πρωτοβουλία του, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρ. Τ. Ερντογάν.
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, ο κ. Παπανδρέου, λόγω των εξελίξεων στην Ιαπωνία, είχε τη δυνατότητα, έστω και επ' ολίγον, να επαναλάβει στον κ. Ερντογάν τις θέσεις της χώρας μας στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας και την αντίθεση της Ελλάδας στη χρήση της.
Οπρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Al-Baghdadi Ali Al-Mahmoudi, στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαιτέρως την απαίτηση όλων να τερματιστεί η βία και να υπάρξει ομαλή διέξοδος από την κρίση.
Δηλώσεις και αντιδράσεις
«Η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η διεθνής κοινότητα, με την Απόφαση 1973 έκανε ένα βήμα παραπέρα. Ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων.
Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά.
Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα.», είπε ο κ. Δρούτσας.
«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύ σημαντική επειδή απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός και δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα θέλει να βάλει ένα τέλος στην αιματοχυσία» δήλωσε στη ΝΕΤ FM και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Σε ερώτηση για τον τρόπο εμπλοκής της Ελλάδας ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι η χώρα μας θα σεβαστεί στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα εξετάσει τους τρόπους εμπλοκής της με τους συμμάχους της. 
Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΗΕ ο υπεύθυνος Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης είναι σωστή. Η μεγάλη καθυστέρηση όμως με την οποία ελήφθη επέτρεψε στο καθεστώς Καντάφι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των στρατιωτικών κινήσεων και να καταφέρει φονικά πλήγματα στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης. Από δω και πέρα η Παγκόσμια Δημοκρατική Κοινότητα οφείλει να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον Λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς της ακραίας και απροκάλυπτης βίας και να προχωρήσει προς μία ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα στην επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό ζήτησε να μην χρησιμοποιηθούν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη Σούδα και στο Ακτιο. Επίσης τόνισε ότι αποτελεί μέγιστη υποκρισία το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρησιμοποιούν και ότι δεν έχουν καμία νομιμοποίηση.
«Η βαρβαρότητα της καταστολής που επιχειρεί εις βάρος του Λιβυκού λαού ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν μπορεί να απαντηθεί και να αντιμετωπιστεί με την επιθετικότητα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών» σημείωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ΘοδωρήςΔρίτσας.
«Αυτές οι επιλογές μπορούν να οδηγήσουν εύκολα σε γενικευμένους πολέμους και προφανώς βλάπτουν τα συμφέροντα όλων των χωρών της Μεσογείου, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των εξεγερμένων λαών του Αραβικού κόσμου και θέτουν τη χώρα μας σε μεγάλους κινδύνους. Ο Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δρούτσας, βιάστηκε να δηλώσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια αυτά. Ελπίζουμε αυτή η πρώτη δήλωση να μην έχει και συνέχεια. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να μη συνδράμει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να μην εμπλέξει την Ελλάδα σε πολεμικές περιπέτειες» πρόσθεσε.

«Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, με τελικό στόχο την ανάδειξη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, νέας ηγεσίας στη χώρα.Σε αυτή την κατεύθυνση η παρέμβαση του ΟΗΕ είναι αναγκαία», τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά.
«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει τα δέοντα ώστε να αντικατασταθεί ένα βίαιο απολυταρχικό καθεστώς με μια γνήσια δημοκρατική κυβέρνηση που να σέβεται τα δικαιώματα του λαού και θα αναγνωρίζει τη διεθνή νομιμότητα», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας  Ντόρα Μπακογιάννη και κάλεσε την κυβέρνηση σεβόμενη τις διεθνείς και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις να συνδράμει προς την κατεύθυνση οριστικής παύσης των βιαιοπραγιών και αποκατάστασης της Δημοκρατίας λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ομάδες που συγκροτούν το λαό αυτής της χώρας.
Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου