Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

τελος οι σχολες λαικης επιμορφωσης


Χάνονται οι Σχολές Λαϊκής Επιμόρφωσης καθώς ουδείς είναι αρμόδιος στην Κυβέρνηση!!

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8069/21-12-10) που κατατέθηκε από τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με το λειτουργία των Σχολών Λαϊκής Επιμόρφωσης... που λειτουργούσαν στα πλαίσια των Νομαρχιακών Επιτροπών Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ), ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ Γεώργιος Ντόλιος, μας ενημέρωσε ότι αρμόδιο για να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Φώφη Γεννηματά, μας απάντησε στις 04 Μαρτίου 2011, με τεράστια καθυστέρηση για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα και τους όρους λειτουργίας του ελληνικού κοινοβουλίου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μας απάντησε ότι το εν λόγω θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι στην προ Καλλικράτη τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργούσαν οι Σχολές Λαϊκής Επιμόρφωσης υπό την αιγίδα των Νομαρχιακών Επιτροπών Λαϊκής Επιμόρφωσης και χρηματοδοτούνταν από τις Νομαρχίες και το Υπουργείο Παιδείας. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δημιουργήθηκαν μέσα από αυτό το θεσμό πρότυπα και εξαιρετικά προγράμματα που κέρδισαν το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών προσφέροντας δυνατότητες κατάρτισης σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και ανοίγοντας επαγγελματικές διεξόδους σε πολλούς άνεργους συμπολίτες μας. Όπως επισημάναμε και στην ερώτησή μας με την κατάργηση των Νομαρχιών δημιουργήθηκε κενό σε σχέση με την διοικητική ευθύνη λειτουργίας των Σχολών Λαϊκής Επιμόρφωσης καθώς και για την χρηματοδότησή τους. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σύνθετο από το γεγονός ότι υπάρχουν ΝΕΛΕ που έχουν υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση προγραμμάτων μέσα από το ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση η οποία είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι πλέον εμφανές ότι αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα χαθούν για την χώρα μας και μια ακόμη ευκαιρία κατάρτισης για τους 700 χιλιάδες ανέργους χάνεται την πιο δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δηλώνει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα για την κατάρτιση και εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας δεν βρίσκεται εντός αρμοδιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης!! Είναι δυνατόν το Υπουργείο Εσωτερικών που πραγματοποίησε την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη να ξέχασε να ρυθμίσει το ζήτημα των Σχολών Λαϊκής Επιμόρφωσης που έφερναν μάλιστα ευρωπαϊκούς πόρους στην χώρα μας; Είναι δυνατόν το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας για όλα τα θέματα της εκπαίδευσης στην χώρα μας να δηλώνει αναρμόδιο για ένα θέμα κατάρτισης και εκπαίδευσης και να μην παραπέμπει έστω στο αρμόδιο Υπουργείο εάν τελικά υπάρχει τέτοιο; Είναι δυνατόν η κυβέρνηση του «εξορθολογισμού και της εξυγίανσης του κράτους» να «ξεχνά» να ρυθμίσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απευθύνεται απευθείας στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της κοινωνίας μας επιμορφώνοντας χιλιάδες συμπολίτες μας και απασχολώντας πολλούς διδάσκοντες;

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θα επανέλθει άμεσα στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα πιέσει με όλες του τις δυνάμεις την κυβέρνηση έως ότου ανακαλυφθεί τελικά το αρμόδιο Υπουργείο και έστω και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση επαναλειτουργήσει ο πολύτιμος αυτός θεσμός.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου